Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
220 min.

Te lekko korzenne bułeczki są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają suszone owoce. Przyrządza się je łatwo, a najlepiej smakują na podwieczorek z herbatą, lekko opieczone i posmarowane odrobiną masła lub dżemu.

Składniki:

  • 225 g białej mąki chlebowej
  • 225 g razowej mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 55 g masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 7 g suszonych drożdży instant

Przygotowanie:

1Przesiać oba gatunki mąki i sól do dużej miski. Dodać otręby, które pozostały na dnie sita. Wrzucić masło i rozetrzeć palcami z mąką, dodać drożdże, cukier, sułtanki, drobne rodzynki i cynamon. Zrobić zagłębienie na środku i wlać mleko. Wyrobić miękkie ciasto, dolewając w razie potrzeby więcej mleka.

2Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko nasmarowanej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, żeby podwoiło objętość.

3Wyłożyć ciasto na blat oprószony mąką i zbić do pierwotnej objętości. Zagniatać 2-3 minuty, następnie podzielić na 10 równych porcji. Uformować z każdej okrągłą bułeczkę.

4Ułożyć bułeczki na dwóch nasmarowanych blachach i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut, żeby wyrosły i zrobiły się puchate.

5Pod koniec czasu przeznaczonego na wyrośnięcie ciasta rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Odkryć bułeczki i lekko posmarować mlekiem. Piec 10-15 minut, aż przyrumienią się ładnie, następnie przełożyć na metalową kratkę, żeby trochę przestygły. Podawać na ciepło lub przekrojone i opieczone. Bułeczki smakują najlepiej w dniu upieczenia, ale można je przechowywać 1-2 dni.

Porcja dla:

10 osób