20 min.
70 min.
90 min.
Łatwe do przygotowania danie oferujące egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie m.in. imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nadaje tak przyrządzonemu kurczakowi bardzo oryginalnego wyrazu. Najlepiej podawać z ryżem, w szczególności basmati.
Składniki:
- 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900 g)
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 średnia cytryna
- 75 g suszonych słodkich śliwek
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotowanie:
1Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200 ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy.
2Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia.
3Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny.
4Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny.
Porcja dla:
3 osób