Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
90 min.

Łatwe do przygotowania danie oferujące egzotyczny miks smaków, który może nasuwać skojarzenia np. z kuchnią indyjską. Połączenie m.in. imbiru, cynamonu, curry oraz miodu i cytryny nadaje tak przyrządzonemu kurczakowi bardzo oryginalnego wyrazu. Najlepiej podawać z ryżem, w szczególności basmati.

Składniki:

  • 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900 g)
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 1 średnia cytryna
  • 75 g suszonych słodkich śliwek
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

1Jeśli używamy całych nóg z kurczaka, dzielimy je na pół w stawie; w każdym wypadku usuwamy z nich ewentualny nadmiar tłuszczu. Mięso solimy i pozostawiamy na kilkanaście minut. Cebule obieramy i dzielimy wzdłużnie na ćwiartki. Cytrynę kroimy w niezbyt grube plasterki, wyciskając dodatkowo 1 łyżkę soku, śliwki na mniejsze kawałki. Miód rozpuszczamy w 200 ml wody, dodając również łyżkę soku z cytryny, cynamon, imbir oraz curry; dokładnie mieszamy.

2Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Obsmażamy intensywnie mięso ze wszystkich stron przez ok. 8 minut do zarumienienia.

3Na dnie brytfanny umieszczamy kawałki kurczaka i śliwki, przekładając cebulą. Oblewamy od góry rozpuszczonym w wodzie miodem z przyprawami. Następnie obsypujemy migdałami, a na sam koniec na poszczególnych kawałkach mięsa kładziemy po plastrze cytryny.

4Brytfannę zamykamy pokrywką lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 60 minut do miękkości mięsa. Na ostatnie 15-20 minut zdejmujemy przykrycie brytfanny.

Porcja dla:

3 osób