Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Pieczeń z mięsa mielonego nadziewana jajkami na twardo.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 bułka pszenna, namoczona i odciśnięta
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki oprócz jajek na twardo wymieszać dokładnie w misce. Mieszać aż mięso się dobrze połączy z resztą składników – w razie, gdyby się za słabo kleiło można dodać 2 łyżki wody lub śmietany.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

3Keksówkę o wymiarach 30×10 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej połowę mięsa i ugnieść aby pozbyć się powietrza. Na tym ułożyć jajka na twardo – wzdłuż przez środek, tak, aby początek i koniec nie dotykał foremki. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść.

4Piec przez około 40-45 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika, wierzch posmarować śmietaną i wstawić z powrotem do piekarnika na 20-25 minut.

5Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry.

Porcja dla:

1 osoby