20 min.
60 min.
80 min.
Pieczeń z mięsa mielonego nadziewana jajkami na twardo.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 bułka pszenna, namoczona i odciśnięta
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki oprócz jajek na twardo wymieszać dokładnie w misce. Mieszać aż mięso się dobrze połączy z resztą składników – w razie, gdyby się za słabo kleiło można dodać 2 łyżki wody lub śmietany.
2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
3Keksówkę o wymiarach 30×10 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej połowę mięsa i ugnieść aby pozbyć się powietrza. Na tym ułożyć jajka na twardo – wzdłuż przez środek, tak, aby początek i koniec nie dotykał foremki. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść.
4Piec przez około 40-45 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika, wierzch posmarować śmietaną i wstawić z powrotem do piekarnika na 20-25 minut.
5Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry.
Porcja dla:
1 osoby