20 min.
10 min.
30 min.
Jestem przekonana, że te małe smażone pierożki „na jeden kęs”, wypełnione mięsem kraba, każdemu przypadną do gustu. Można je przygotować wcześniej i zamrozić na plastikowej tacce, a usmażyć, gdy będzie taka potrzeba.
Składniki:
- 400 g gotowego ciasta na małe wontony
- 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 450 g rozdrobnionego mięsa kraba
- 1 litr oleju do smażenia
Przygotowanie:
1Rozgrzać olej w dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy do 180°C.
2W małej misce wymieszać serek z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i mięsem kraba.
3Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć pół łyżeczki lub łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć ciasto ponad farszem (w trójkąt lub półksiężyc, zależnie od kształtu zakupionego ciasta) i skleić brzegi lekko je zwilżając wodą. Przygotowane do smażenia wontony trzymać pod lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem.
4Wkładać po 3 lub 4 wontony do gorącego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
10 osób