Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jestem przekonana, że te małe smażone pierożki „na jeden kęs”, wypełnione mięsem kraba, każdemu przypadną do gustu. Można je przygotować wcześniej i zamrozić na plastikowej tacce, a usmażyć, gdy będzie taka potrzeba.

Składniki:

  • 400 g gotowego ciasta na małe wontony
  • 225 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 450 g rozdrobnionego mięsa kraba
  • 1 litr oleju do smażenia

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej w dużej ciężkiej patelni lub frytkownicy do 180°C.

2W małej misce wymieszać serek z sosem sojowym, imbirem, czosnkiem, natką pietruszki, kolendrą i mięsem kraba.

3Na środek każdego kawałka ciasta nałożyć pół łyżeczki lub łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć ciasto ponad farszem (w trójkąt lub półksiężyc, zależnie od kształtu zakupionego ciasta) i skleić brzegi lekko je zwilżając wodą. Przygotowane do smażenia wontony trzymać pod lekko zwilżonym papierowym ręcznikiem.

4Wkładać po 3 lub 4 wontony do gorącego oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osuszać na papierowych ręcznikach. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

10 osób