Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Doskonały przepis na jajka faszerowane, które są idealne na zimno jako dodatek do sałatek, albo na ciepło z ziemniakami.

Składniki:

  • 1 czerstwa bułka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
  • 1 surowe jajko

Przygotowanie:

1Bułkę namoczyć w mleku. Odcisnąć

2Jajka przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół wraz ze skorupkami, starając się ich nie uszkodzić. Wyjąć białka i żółtka i drobno posiekać. Wymieszać z bułką, zieleniną, surowym jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

3Farsz nakładać do skorupek. Wyrównać powierzchnię i obsypać bułką tartą, lekko docisnąć.

4Na patelni rozgrzać olej i smażyć jajka skorupką do góry. Przykryć patelnię i smażyć na małym ogniu przez kilka minut.

5Jajka przełożyć na półmisek, udekorować natką pietruszki, podawać.

Porcja dla:

6 osób