Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To nieskomplikowane danie składa się z pokrojonego w kostkę sera feta, marynowanego w soku wyciśniętym ze świeżego imbiru i sosie sojowym oraz smażonego groszku cukrowego, pieczarek, cebulki dymki i dużych krewetek tygrysich. Podaje się je z ryżem gotowanym w wywarze.

Składniki:

  • 2,5 cm świeżego imbiru, grubo posiekanego
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 170 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1½ łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 225 g długoziarnistego ryżu
  • 750 g wywaru warzywnego
  • 1 pęczek cebulki dymki, pokrojonej ukośnie w plasterki
  • 225 g drobnych pieczarek, przekrojonych na połówki

Przygotowanie:

1Włożyć imbir do wyciskacza do czosnku i do miseczki wycisnąć z niego sok. Dodać sos sojowy i wymieszać. Wrzucić pokrojony w kostkę ser i delikatnie wymieszać, żeby pokrył się marynatą. Odstawić na czas gotowania ryżu.

2Rozgrzać ½ łyżki oleju w dużym rondlu. Wrzucić ryż i smażyć na małym ogniu 2–3 minuty, cały czas mieszając, aż zrobi się przejrzysty. Powoli wlać wywar, nadal mieszając, następnie przykryć rondel szczelną pokrywką. Gotować na małym ogniu 12–15 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie cały wywar.

3Rozgrzać pozostałą łyżkę oleju na dużej patelni teflonowej. Wrzucić cebulkę dymkę i grzyby. Smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać groszek cukrowy i krewetki. Smażyć 2–3 minuty, często mieszając, aż krewetki zrobią się różowe i nie będą już surowe, a wszystkie warzywa zmiękną, lecz pozostaną lekko chrupkie.

4Dodać ser feta z marynatą i smażyć na małym ogniu 30 sekund, by rozgrzać ser, przewracając go na drugą stronę ostrożnie, tak żeby zbytnio się nie rozpadł. Posypać posiekaną kolendrą, natką pietruszki i sezamem. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.

5Nałożyć na podgrzane talerze gorący sos krewetkowo-serowy. Udekorować gałązkami świeżej kolendry. Spulchnić ryż widelcem, doprawić solą i pieprzem. Podawać z sosem.

Porcja dla:

4 osób