Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni chińskiej, kawałki kurczaka smażone z paskami zielonej chrupiącej papryki.

Składniki:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 6 łyżek wody
  • 1 białko
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 10 g mąki kukurydzianej (około 2 łyżki)

Przygotowanie:

1Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm o grubości ok. 0,30 cm. Przełożyć do miski.

2Do mięsa dodać: 4 łyżki wody, białko, połowę porcji soli i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z mięsem.

3Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o wymiarach podobnych do wymiarów pasków mięsa.

4Pozostałą mąkę kukurydzianą rozpuścić w 2 łyżkach wody.

5W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka przez 1-2 minuty. Następnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

6W woku zostawić 3-4 łyżki oleju i wrzucić paski papryki, smażyć przez 1 minutę, odwracając paprykę aby się nie przypaliła. Następnie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie, pozostałą sól i wino, wymieszać i dodać mięso.

7Smażyć na mocnym ogniu przez ok 2-3 minuty często przewracając składniki. Pokropić olejem sezamowym. Podawać z ryżem.

Porcja dla:

2 osób