20 min.
20 min.
40 min.
Kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni chińskiej, kawałki kurczaka smażone z paskami zielonej chrupiącej papryki.
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka
- 6 łyżek wody
- 1 białko
- 1 mała łyżeczka soli
- 10 g mąki kukurydzianej (około 2 łyżki)
Przygotowanie:
1Pierś z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w cienkie paski o wymiarach 5 cm x 0,5 cm o grubości ok. 0,30 cm. Przełożyć do miski.
2Do mięsa dodać: 4 łyżki wody, białko, połowę porcji soli i 1 łyżkę mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z mięsem.
3Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w plastry o wymiarach podobnych do wymiarów pasków mięsa.
4Pozostałą mąkę kukurydzianą rozpuścić w 2 łyżkach wody.
5W woku rozgrzać olej i smażyć kawałki kurczaka przez 1-2 minuty. Następnie wyjąć i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
6W woku zostawić 3-4 łyżki oleju i wrzucić paski papryki, smażyć przez 1 minutę, odwracając paprykę aby się nie przypaliła. Następnie dodać mąkę rozmieszaną w wodzie, pozostałą sól i wino, wymieszać i dodać mięso.
7Smażyć na mocnym ogniu przez ok 2-3 minuty często przewracając składniki. Pokropić olejem sezamowym. Podawać z ryżem.
Porcja dla:
2 osób