Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
45 min.

Prosty sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu i resztek warzyw w pysznym daniu inspirowanym kuchnią azjatycką.

Składniki:

  • 375 g nieugotowanego białego ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • sól do smaku
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 75 g pieczarek, posiekanych w plasterki
  • 2 cebulki dymki, posiekane
  • 1 łyżek sosu sojowego

Przygotowanie:

1Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstawić aby ostygł. Można użyć wcześniej ugotowanego ryżu prosto z lodówki.

2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło. Dodać kurczaka i smażyć na rumiano, doprawić solą i pieprzem. Gdy się usmaży, zdjąć z patelni i odstawić.

3Do patelni po smażeniu kurczaka dodać ugotowany ryż i smażyć aż się przyrumieni.

4W osobnej patelni lekko podsmażyć roztrzepane jajka i dodać do ryżu.

5Dodać kurczaka, pieczarki, dymkę i sos sojowy. Wymieszać i podawać.

Porcja dla:

6 osób