Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Prosty sposób na wykorzystanie wczorajszego ryżu i resztek warzyw w pysznym daniu inspirowanym kuchnią azjatycką.
Składniki:
- 375 g nieugotowanego białego ryżu
- 1 łyżka masła
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- sól do smaku
- 2 jajka, roztrzepane
- 75 g pieczarek, posiekanych w plasterki
- 2 cebulki dymki, posiekane
- 1 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie:
1Ugotować ryż zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odstawić aby ostygł. Można użyć wcześniej ugotowanego ryżu prosto z lodówki.
2W dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać masło. Dodać kurczaka i smażyć na rumiano, doprawić solą i pieprzem. Gdy się usmaży, zdjąć z patelni i odstawić.
3Do patelni po smażeniu kurczaka dodać ugotowany ryż i smażyć aż się przyrumieni.
4W osobnej patelni lekko podsmażyć roztrzepane jajka i dodać do ryżu.
5Dodać kurczaka, pieczarki, dymkę i sos sojowy. Wymieszać i podawać.
Porcja dla:
6 osób