15 min.
40 min.
55 min.
Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu – ryż, warzywa, kurczak – co kto znajdzie w lodówce!
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
- dowolne warzywa, pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, starta
- 4 jajka
- 1 szklanka groszku
Przygotowanie:
1Na patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kurczaka przez około 15 minut. Odłożyć na bok do przestygnięcia, a następnie pokroić w kostkę.
2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i warzywa pokrojone w kostkę i smażyć przez kilka minut. Przesunąć na bok patelni. Wbić jajka i usmażyć. Wymieszać z warzywami, dodać groszek i czosnek, smażyć przez kilka minut. W razie potrzeby dodać więcej oleju.
3Dodać ryż, kurczaka i dodatkowe ugotowane a niewykorzystane warzywa (jeśli są). Całość zalać bulionem, wymieszać i smażyć przez 5-10 minut.
4Dodać imbir, sos sojowy i czosnek i sól do smaku. Podawać.
Porcja dla:
6 osób