Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Wspaniały sposób na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu – ryż, warzywa, kurczak – co kto znajdzie w lodówce!

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • dowolne warzywa, pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka, starta
  • 4 jajka
  • 1 szklanka groszku

Przygotowanie:

1Na patelni lub w woku rozgrzać odrobinę oleju i smażyć kurczaka przez około 15 minut. Odłożyć na bok do przestygnięcia, a następnie pokroić w kostkę.

2Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i warzywa pokrojone w kostkę i smażyć przez kilka minut. Przesunąć na bok patelni. Wbić jajka i usmażyć. Wymieszać z warzywami, dodać groszek i czosnek, smażyć przez kilka minut. W razie potrzeby dodać więcej oleju.

3Dodać ryż, kurczaka i dodatkowe ugotowane a niewykorzystane warzywa (jeśli są). Całość zalać bulionem, wymieszać i smażyć przez 5-10 minut.

4Dodać imbir, sos sojowy i czosnek i sól do smaku. Podawać.

Porcja dla:

6 osób