10 min.
60 min.
70 min.
Libańska potrawa z soczewicy i ryżu. Można ją przygotować z ryżu białego lub brązowego. Zwykle wolę biały ryż, ale do tego dania najlepiej pasuje brązowy.
Składniki:
- 4 cebule
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g brązowego ryżu
- 100 g soczewicy
- 750 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1Drobno posiekać 1 cebulę. W średnim rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć cebulę przez 5-7 minut, aż się lekko zrumieni.
2Soczewicę i ryż przepłukać pod zimną wodą i odstawić, aby odciekły. Włożyć je do rondla z cebulą i mieszać przez 2-3 minuty. Dodać wodę, sól i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 1-1,5 godziny, sprawdzając co jakiś czas czy w rondlu jest wystarczająca ilość wody. W razie konieczności dolać nieco więcej.
3W międzyczasie pokroić pozostałe cebule w cienkie krążki i smażyć w 2 łyżkach oliwy przez 15 minut aż się lekko przyrumienią.
4Ugotowany ryż z soczewicą zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut, przemieszać widelcem, a następnie wmieszać podsmażoną cebulkę.
Porcja dla:
6 osób