Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Szybkie, orientalne danie z kurczaka z curry i kuminem, pomidorami i mleczkiem kokosowym. Najlepiej smakuje z ryżem basmati.

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki curry
  • olej do smażenia
  • pół łyżki kuminu
  • 1 średnia marchew, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1Piersi kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Obsypać curry.

2Uprażyć na łyżce oleju kumin, dodać obsypane w curry piersi kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew. Dusić wszystko na średnim ogniu około 10 minut.

3Zalać kurczaka pomidorami w puszce a następnie mlekiem kokosowym, dodać sól i pieprz cayenne do smaku.

4Dusić potrawkę na małym ogniu do połączenia składników, około 20 minut.

5Posypać grubo poszatkowaną świeżą kolendrą.

Porcja dla:

4 osób