20 min.
10 min.
30 min.
Pyszny kremowy sos z musztardy i majonezu przyrządza się błyskawicznie. Jest świetnym dodatkiem do pieczonej soli, którą podajemy z opiekaną cukinią oraz bagietką.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 cukinie, przekrojone na połówki
- 4 filety soli cytrynowej (ok. 90 g każdy)
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- listki z 2 gałązek świeżego estragonu
- skórka grubo otarta z pomarańczy
- cząstki pomarańczy, do podania
Przygotowanie:
1Rozgrzać mocno opiekacz. Nasmarować naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Ułożyć w nim cukinię skórką do góry. Posmarować odrobiną oliwy i piec przez 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę, znów posmarować oliwą i opiekać jeszcze przez 4–5 minut, aż cukinia przyrumieni się i zmięknie.
2Przygotować solę. Posmarować brytfannę odrobiną oliwy i włożyć do niej filety, skórą do dołu. Utrzeć majonez z musztardą. Posmarować równomiernie rybę. Wstawić do opiekacza na około 5 minut. Sos majonezowy powinien się przyrumienić, a ryba być upieczona, ale jędrna. Jeśli ryba zacznie się rumienić zbyt szybko już po minutcie lub dwóch, przełożyć brytfannę na niższy poziom, dalej od grzałki.
3Posypać cukinię estragonem i skórką pomarańczową. Przełożyć solę na podgrzane talerze i dodać cukinię. Udekorować cząstkami pomarańczy i podawać.
Porcja dla:
4 osób