Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pyszny kremowy sos z musztardy i majonezu przyrządza się błyskawicznie. Jest świetnym dodatkiem do pieczonej soli, którą podajemy z opiekaną cukinią oraz bagietką.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 cukinie, przekrojone na połówki
  • 4 filety soli cytrynowej (ok. 90 g każdy)
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • listki z 2 gałązek świeżego estragonu
  • skórka grubo otarta z pomarańczy
  • cząstki pomarańczy, do podania

Przygotowanie:

1Rozgrzać mocno opiekacz. Nasmarować naczynie żaroodporne odrobiną oliwy. Ułożyć w nim cukinię skórką do góry. Posmarować odrobiną oliwy i piec przez 3 minuty. Przewrócić na drugą stronę, znów posmarować oliwą i opiekać jeszcze przez 4–5 minut, aż cukinia przyrumieni się i zmięknie.

2Przygotować solę. Posmarować brytfannę odrobiną oliwy i włożyć do niej filety, skórą do dołu. Utrzeć majonez z musztardą. Posmarować równomiernie rybę. Wstawić do opiekacza na około 5 minut. Sos majonezowy powinien się przyrumienić, a ryba być upieczona, ale jędrna. Jeśli ryba zacznie się rumienić zbyt szybko już po minutcie lub dwóch, przełożyć brytfannę na niższy poziom, dalej od grzałki.

3Posypać cukinię estragonem i skórką pomarańczową. Przełożyć solę na podgrzane talerze i dodać cukinię. Udekorować cząstkami pomarańczy i podawać.

Porcja dla:

4 osób