15 min.
20 min.
35 min.
Tradycyjne danie z kuchni pomorza gdańskiego!
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 100 g szyjek rakowych
Przygotowanie:
1Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
2Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi.
3Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając.
4Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
5Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku. Smacznego!
Porcja dla:
3 osób