Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
35 min.

Tradycyjne danie z kuchni pomorza gdańskiego!

Składniki:

  • 600 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 100 g szyjek rakowych

Przygotowanie:

1Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

2Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi.

3Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając.

4Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.

5Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku. Smacznego!

Porcja dla:

3 osób