05 min.
15 min.
20 min.
Przepis na stek z polędwicy, któremu towarzyszy aromatyczny sos z czerwonego wina, szalotki i octu balsamicznego. Doskonale pasuje do niego lampka czerwonego wina.
Składniki:
- 2 steki z polędwicy wołowej
- sól i pieprz
- 4 łyżki czerwonego wina
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Steki oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
2Rozgrzać olej w patelni o grubym dnie postawionej na dużym ogniu. Dodać steki i smażyć po 4 minuty z każdej strony.
3Zdjąć steki z patelni i wylać olej.
4Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez 1 minutę. Dodać czerwone wino i za pomocą drewnianej łopatki zdrapać przypalone cząstki mięsa z dna patelni. Zmniejszyć nieco ogień i dodać ocet balsamiczny. Gotować, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.
5Dodać z powrotem steki i smażyć przez chwilę, aby przesiąknęły smakiem sosu. Zdjąć steki i ułożyć na ciepłych talerzach, polać sosem z patelni i podawać.
Porcja dla:
2 osób