Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Przepis na stek z polędwicy, któremu towarzyszy aromatyczny sos z czerwonego wina, szalotki i octu balsamicznego. Doskonale pasuje do niego lampka czerwonego wina.

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki czerwonego wina
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szalotki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Steki oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.

2Rozgrzać olej w patelni o grubym dnie postawionej na dużym ogniu. Dodać steki i smażyć po 4 minuty z każdej strony.

3Zdjąć steki z patelni i wylać olej.

4Na patelnię dodać szalotkę i smażyć przez 1 minutę. Dodać czerwone wino i za pomocą drewnianej łopatki zdrapać przypalone cząstki mięsa z dna patelni. Zmniejszyć nieco ogień i dodać ocet balsamiczny. Gotować, aż sos zredukuje się mniej więcej o połowę.

5Dodać z powrotem steki i smażyć przez chwilę, aby przesiąknęły smakiem sosu. Zdjąć steki i ułożyć na ciepłych talerzach, polać sosem z patelni i podawać.

Porcja dla:

2 osób