20 min.
10 min.
30 min.
W tym zdrowym daniu typu stir-fry świeże warzywa towarzyszą delikatnym warzywom w gęstym chińskim sosie, tworząc danie, które przyrządza się błyskawicznie. Podawać z ryżem lub makaronem chińskim.
Składniki:
- 2 łyżki sosu hoisin
- 2 łyżki sherry lub białego octu winnego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
1Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Wymieszać sos hoisin z sherry lub octem, sosem sojowym, miodem i olejem sezamowym. Ułożyć mięso w jednej warstwie na tacce aluminiowej i posmarować ⅔ sosu. Piec przez 3–4 minuty, przewrócić raz na drugą stronę (mięso nie powinno być surowe w środku – sprawdzić, przekrawając jeden kawałek na pół).
2W międzyczasie rozgrzać olej w woku lub na dużej teflonowej patelni o grubym dnie. Wrzucić brokuły i smażyć przez 2 minuty, cały czas energicznie mieszając. Dodać pora i smażyć przez minutę, a następnie dodać fasolkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty, nadal mieszając.
3Wymieszać pozostały sos z 4 łyżkami wody i wlać do woka. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze przez 2–3 minuty, często mieszając, aż warzywa będą miękkie, a wszystkie składniki gorące.
Porcja dla:
4 osób