30 min.
20 min.
50 min.
Wcale nie tak trudno przygotować sushi w domu. Wystarczy japoński ryż, nori – czyli jadalne wodorosty i świeżutki tuńczyk! Spróbujcie!
Składniki:
- 2 sztuki alg nori
- 200 g ryżu do sushi
- 1 filet z tuńczyka
- 1 długi ogórek
- kilka łyżek octu ryżowego
- 50 ml sos sojowy
- 1/2 łyżeczki wasabi w paście
- sól, cukier
Przygotowanie:
1Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru
2Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jedno-kęsowe kawałki
3Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek. Smacznego!
Porcja dla:
2 osób