Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
50 min.

Wcale nie tak trudno przygotować sushi w domu. Wystarczy japoński ryż, nori – czyli jadalne wodorosty i świeżutki tuńczyk! Spróbujcie!

Składniki:

  • 2 sztuki alg nori
  • 200 g ryżu do sushi
  • 1 filet z tuńczyka
  • 1 długi ogórek
  • kilka łyżek octu ryżowego
  • 50 ml sos sojowy
  • 1/2 łyżeczki wasabi w paście
  • sól, cukier

Przygotowanie:

1Ryż do sushi parokrotnie wypłukać w wodzie, do momentu, aż woda będzie czysta. Następnie w proporcjach 1:1 (woda, ryż) ugotować ryż do miękkości często mieszając. W razie potrzeby dodać jeszcze troszkę wody. Powstanie lepka masa ryżowa, którą trzeba wystudzić i doprawić do smaku solą, octem ryżowym i odrobiną cukru

2Na macie do rolowania położyć glony (jeden arkusz) następnie mniej więcej na jednej trzeciej ułożyć warstwę ryżu (ok. 1cm) a w środek ryżu pasek tuńczyka i świeżego ogórka. Posługując się matą uformować rulonik i pokroić go na jedno-kęsowe kawałki

3Małą ilość wasabi dokładnie wymieszać z sosem sojowym( ok. ½ łyżeczki wasabi i 50ml sosu sojowego). Maczać porcje sushi w powstałym sosie ożywając pałeczek bądź rączek. Smacznego!

Porcja dla:

2 osób