Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
110 min.
110 min.
Bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do dań lub przystawka. Najlepsze są borowiki, maślaki lub podgrzybki.
Składniki:
- 8 sztuk średniej wielkości grzybów suszonych
- 1/4 litra mleka
- 30 g mąki
- 1 jajko, roztrzepane
- 60 g bułki tartej
- 60 g tłuszczu
Przygotowanie:
1Grzyby umyć i namoczyć w mleku na 1 godzinę. Dodać odrobinę wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, a wywar można wykorzystać do zupy, sosu lub innych dań.
2Grzyby panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.
3Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć grzyby z obu stron na rumiano.
Porcja dla:
6 osób