Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
110 min.

Bardzo aromatyczny i smaczny dodatek do dań lub przystawka. Najlepsze są borowiki, maślaki lub podgrzybki.

Składniki:

  • 8 sztuk średniej wielkości grzybów suszonych
  • 1/4 litra mleka
  • 30 g mąki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 60 g bułki tartej
  • 60 g tłuszczu

Przygotowanie:

1Grzyby umyć i namoczyć w mleku na 1 godzinę. Dodać odrobinę wody i ugotować do miękkości. Odcedzić, a wywar można wykorzystać do zupy, sosu lub innych dań.

2Grzyby panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

3Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć grzyby z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób