30 min.
360 min.
870 min.
Tradycyjny meksykański przepis na pieczoną szynkę naszpikowaną migdałami, suszonymi śliwkami i obłożoną ananasem. Wyjątkowa, nie tylko na świąteczne okazje! Zobacz nasz przepis video z tą szynką.
Składniki:
- 5-6 kg szynki bez kości
- 6 ząbków czosnku
- 1 średnia cebula, pokrojona na ćwiartki
- sól i pieprz do smaku
- 500 ml cydru
Przygotowanie:
1W szynce zrobić głębokie nacięcia ostrym nożem i włożyć ją do dużej miski.
2W blenderze zmiksować czosnek z cebulą, 250 ml cydru, solą i pieprzem. Polać szynkę, przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc.
3Szynkę wyjąć z lodówki i odstawić, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Przełożyć do brytfanny. Marynatę z miski wymieszać z syropem z anansów.
4W nacięcia w szynce powtykać migdały i śliwki, wstrzyknąć pozostały cydr. Posmarować szynkę smalcem, a na wierzchu ułożyć plastry ananasa. Przykryć folią aluminiową.
5Piec w temperaturze 180 stopni C przez 5-6 godzin, w trakcie kilkakrotnie polewając marynatą z sokiem. Na 30 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię, aby mięso się przyrumieniło. Odstawić na 20 minut, a następnie kroić.
Porcja dla:
24 osób