20 min.
15 min.
95 min.
Tę wyśmienitą potrawę po japońsku, złożoną z kęsów kurczaka nadzianych na patyczki razem z zieloną papryką i dymką, można przyrządzić wcześniej, a opiec tuż przed podaniem. Dla uzyskania najlepszego smaku należy pozostawić mięso w marynacie na kilka godzin bądź całą noc i pamiętać o namoczeniu patyczków przed opiekaniem, żeby nie spłonęły na ruszcie opiekacza.
Składniki:
- 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
- 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Wymieszać w płytkim półmisku shoyu, sake bądź sherry, olej sezamowy, czosnek, imbir i miód. Wrzucić kawałki kurczaka i oblać je marynatą. Przykryć półmisek i marynować mięso w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.
2Tuż przed pieczeniem włożyć 30 krótkich patyczków na 10 minut do ciepłej wody. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.
3Nadziać 2 kawałki mięsa na każdy patyczek, na przemian z nadzianymi w poprzek kawałkami papryki i dymki. Ułożyć szaszłyczki na blasze i opiekać 10–15 minut, aż mięso i warzywa zmiękną, obracając je od czasu do czasu i smarując marynatą. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
30 osób