Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
95 min.

Tę wyśmienitą potrawę po japońsku, złożoną z kęsów kurczaka nadzianych na patyczki razem z zieloną papryką i dymką, można przyrządzić wcześniej, a opiec tuż przed podaniem. Dla uzyskania najlepszego smaku należy pozostawić mięso w marynacie na kilka godzin bądź całą noc i pamiętać o namoczeniu patyczków przed opiekaniem, żeby nie spłonęły na ruszcie opiekacza.

Składniki:

  • 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
  • 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Wymieszać w płytkim półmisku shoyu, sake bądź sherry, olej sezamowy, czosnek, imbir i miód. Wrzucić kawałki kurczaka i oblać je marynatą. Przykryć półmisek i marynować mięso w lodówce co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc.

2Tuż przed pieczeniem włożyć 30 krótkich patyczków na 10 minut do ciepłej wody. Rozgrzać opiekacz do średniej temperatury.

3Nadziać 2 kawałki mięsa na każdy patyczek, na przemian z nadzianymi w poprzek kawałkami papryki i dymki. Ułożyć szaszłyczki na blasze i opiekać 10–15 minut, aż mięso i warzywa zmiękną, obracając je od czasu do czasu i smarując marynatą. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

30 osób