Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Bardzo smaczny przepis na szaszłyki. Ja najbardziej lubię je przyrządzać z karkówki – są soczyste i pyszne. Jak mam więcej czasu, to mięso marynuję przez 2 dni obłożone pokrojonymi warzywami – marchewką, selerem i cebulą – jest wtedy bardzo aromatyczne.

Składniki:

  • 800 g karkówki
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • patyczki do szaszłyków
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek rozbić lekko tłuczkiem. Słoninę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości kawałków mięsa. Cebulę pokroić w krążki.

2Na patyki nabijać na zmianę mięso, cebulę i słoninę. Oprószyć solą i pieprzem.

3Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron przez kilka minut, aż będą rumiane. Przed podaniem posypać natką.

Porcja dla:

4 osób