Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Bardzo smaczny przepis na szaszłyki. Ja najbardziej lubię je przyrządzać z karkówki – są soczyste i pyszne. Jak mam więcej czasu, to mięso marynuję przez 2 dni obłożone pokrojonymi warzywami – marchewką, selerem i cebulą – jest wtedy bardzo aromatyczne.
Składniki:
- 800 g karkówki
- 100 g słoniny
- 2 cebule
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- patyczki do szaszłyków
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek rozbić lekko tłuczkiem. Słoninę pokroić w plastry, a następnie w kostkę wielkości kawałków mięsa. Cebulę pokroić w krążki.
2Na patyki nabijać na zmianę mięso, cebulę i słoninę. Oprószyć solą i pieprzem.
3Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron przez kilka minut, aż będą rumiane. Przed podaniem posypać natką.
Porcja dla:
4 osób