Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
275 min.

To mój ulubiony i jedyny sposób przyrządzania szaszłyków – wychodzą fantastycznie soczyste! Najlepiej użyć łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • 2 kg łopatki wieprzowej
  • 200 g majonezu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 cebule pokrojone w plastry (opcjonalnie)
  • przyprawy wedle upodobania

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w 4-5 cm kostkę. Wymieszać z majonezem, dodać sól i pieprz oraz cebule. Odstawić do lodówki na 4 godziny (najlepiej na noc).

2Mięso nabijać na patyczki do szaszłyków, posypać ulubionymi przyprawami. Piec na rozgrzanym grillu przez około 20 minut, w międzyczasie przewracając, aż mięso będzie miękkie.

Porcja dla:

10 osób