Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
105 min.

Wyśmienita przekąska w stylu japońskim. Można ją przygotować z wyprzedzeniem i opiec na grillu tuż przed podaniem. Kurczaka należy pozostawić w marynacie na kilka godzin lub na całą noc. Trzeba pamiętać o namoczeniu drewnianych szpikulców, żeby nie przypaliły się na grillu.

Składniki:

  • 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
  • 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego

Przygotowanie:

1Wlać sos shoyu, sake lub sherry, olej sezamowy do płytkiego naczynia, dodać czosnek, imbir oraz miód i dobrze wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka, dokładnie pokryć je marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na całą noc.

2Przed rozpoczęciem grillowania zanurzyć w ciepłej wodzie 30 krótkich drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkły. Rozgrzać grill do średniej temperatury.

3Nadziać na każdy szpikulec 2 kawałki kurczaka na przemian z kawałkiem papryki i kawałkiem dymki (nadziewać warzywa w poprzek). Ułożyć szaszłyki na grillu i piec przez 10–15 minut, aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać i smarować marynatą. Podawać gorące.

Porcja dla:

6 osób