30 min.
15 min.
105 min.
Wyśmienita przekąska w stylu japońskim. Można ją przygotować z wyprzedzeniem i opiec na grillu tuż przed podaniem. Kurczaka należy pozostawić w marynacie na kilka godzin lub na całą noc. Trzeba pamiętać o namoczeniu drewnianych szpikulców, żeby nie przypaliły się na grillu.
Składniki:
- 3 łyżki japońskiego sosu sojowego shoyu
- 3 łyżki sake lub wytrawnego sherry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno posiekanego
Przygotowanie:
1Wlać sos shoyu, sake lub sherry, olej sezamowy do płytkiego naczynia, dodać czosnek, imbir oraz miód i dobrze wymieszać. Włożyć kawałki kurczaka, dokładnie pokryć je marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę lub na całą noc.
2Przed rozpoczęciem grillowania zanurzyć w ciepłej wodzie 30 krótkich drewnianych szpikulców i zostawić na 10 minut, aby nasiąkły. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
3Nadziać na każdy szpikulec 2 kawałki kurczaka na przemian z kawałkiem papryki i kawałkiem dymki (nadziewać warzywa w poprzek). Ułożyć szaszłyki na grillu i piec przez 10–15 minut, aż będą miękkie. Od czasu do czasu przewracać i smarować marynatą. Podawać gorące.
Porcja dla:
6 osób