Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
150 min.

Bardzo proste i szybkie danie, które można przyrzadzić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Polecam na każdą okazję!

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/3 szklanki octu winnego

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać oliwę z tymiankiem, czosnkiem i oregano. Dodać ocet i dokładnie wymieszać.

2Cebulę pokroić w półplasterki, ugnieść w dłoniach i dodać do marynaty.

3Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać do marynaty, doprawić solą i pieprzem, i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

4Kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z pieczarkami.

5Piec na rozgrzanym grillu, kilkakrotnie odwracając.

Porcja dla:

4 osób