Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
45 min.

Szaszłyki z kurczaka marynowane w przyprawach i sosie pomidorowym, podawane z dipem z orzeszków ziemnych do maczania.

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka pokrojonych w cienkie paski
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek passaty lub przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu

Przygotowanie:

1Do talerza na zupę nalać wody i włożyć do niej patyczki do szaszłyków. Moczyć przez co najmniej 20 minut – dzięki temu nie spalą się na grillu.

2Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć kurczaka do miski, zalać marynatą i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.

3W tym czasie przygotować sos z orzeszków. Na gorącą patelnię wlać olej. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, stale mieszając, przez ok. 4 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, masło orzechowe i wodę. Dobrze wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia.

4Rozgrzać dobrze grill. Nabijać kawałki kurczaka na wykałaczki tak, aby na każdej wykałaczce znalazł się 1 długi pasek kurczaka.

5Ułożyć szaszłyki na grillu i piec przez 10 minut, odwracając w połowie czasu na druga stronę.

6Podawać z sosem z orzeszków.

Porcja dla:

20 osób