25 min.
20 min.
45 min.
Szaszłyki z kurczaka marynowane w przyprawach i sosie pomidorowym, podawane z dipem z orzeszków ziemnych do maczania.
Składniki:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka pokrojonych w cienkie paski
- 6 łyżek sosu sojowego
- 6 łyżek passaty lub przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
Przygotowanie:
1Do talerza na zupę nalać wody i włożyć do niej patyczki do szaszłyków. Moczyć przez co najmniej 20 minut – dzięki temu nie spalą się na grillu.
2Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Włożyć kurczaka do miski, zalać marynatą i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut.
3W tym czasie przygotować sos z orzeszków. Na gorącą patelnię wlać olej. Dodać czosnek i cebulę i smażyć, stale mieszając, przez ok. 4 minuty. Dodać sos sojowy, cukier, masło orzechowe i wodę. Dobrze wymieszać i gotować przez ok. 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Kiedy osiągnie pożądaną konsystencję dodać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
4Rozgrzać dobrze grill. Nabijać kawałki kurczaka na wykałaczki tak, aby na każdej wykałaczce znalazł się 1 długi pasek kurczaka.
5Ułożyć szaszłyki na grillu i piec przez 10 minut, odwracając w połowie czasu na druga stronę.
6Podawać z sosem z orzeszków.
Porcja dla:
20 osób