Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
507 min.

Prosty przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla. Kurczaka trzeba marynować przez kilka godzin, a najlepiej przez noc, wtedy wychodzą najlepsze.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • sok z 2 cytryn
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 szczypta mielonego kminku
  • patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

1Czosnek rozgnieść pięścią i włożyć do miski ze szczelną pokrywką. Dodać sól, sok z cytryny, paprykę, kolendrę i kminek i wymieszać. Do miski dodać kawałki kurczaka, zamknąć szczelnie pokrywką i potrząsać miską, aby kurczak dobrze się pokrył marynatą. Odstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.

2Rozgrzać grill.

3Nabić kurczaka na patyczki do szaszłyków i jeszcze raz obtoczyć w marynacie. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z każdej strony na rumiano (przez ok. 12 minut).

Porcja dla:

4 osób