Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
12 min.
Całkowity czas:
507 min.
507 min.
Prosty przepis na szaszłyki z kurczaka z grilla. Kurczaka trzeba marynować przez kilka godzin, a najlepiej przez noc, wtedy wychodzą najlepsze.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na małe kawałki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 szczypta mielonego kminku
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
1Czosnek rozgnieść pięścią i włożyć do miski ze szczelną pokrywką. Dodać sól, sok z cytryny, paprykę, kolendrę i kminek i wymieszać. Do miski dodać kawałki kurczaka, zamknąć szczelnie pokrywką i potrząsać miską, aby kurczak dobrze się pokrył marynatą. Odstawić na kilka godzin (lub na noc) do lodówki.
2Rozgrzać grill.
3Nabić kurczaka na patyczki do szaszłyków i jeszcze raz obtoczyć w marynacie. Ułożyć na rozgrzanym grillu i piec z każdej strony na rumiano (przez ok. 12 minut).
Porcja dla:
4 osób