Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
70 min.
70 min.
Szczupak zapiekany w pikantnym sosie pomidorowym – bardzo elegancki a zarazem prosty pomysł na obiad.
Składniki:
- 1 szczupak (ok. 1,5-2 kg)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1Szczupaka oczyścić z łusek i pokroić w 3-4 cm dzwonki. Obsmażyć na oliwie z oliwek.
2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
3Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez chwilę.
4Dodać pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem.
5Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim obsmażone kawałki szczupaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
6Można polać rybę po wierzchu sosem.
7Przed podaniem posypać całość natka pietruszki. Podawać np. z kaszą pęczak.
Porcja dla:
4 osób