Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
70 min.

Szczupak zapiekany w pikantnym sosie pomidorowym – bardzo elegancki a zarazem prosty pomysł na obiad.

Składniki:

  • 1 szczupak (ok. 1,5-2 kg)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1Szczupaka oczyścić z łusek i pokroić w 3-4 cm dzwonki. Obsmażyć na oliwie z oliwek.

2Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.

3Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Gdy cebula zmięknie, dodać posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez chwilę.

4Dodać pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusić na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem.

5Sos przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć w nim obsmażone kawałki szczupaka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

6Można polać rybę po wierzchu sosem.

7Przed podaniem posypać całość natka pietruszki. Podawać np. z kaszą pęczak.

Porcja dla:

4 osób