Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
130 min.

Bardzo dobry pomysł na zimowy obiad.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • woda
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Kurczaka podzielić na 4 porcje. Delikatnie rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę

2Pieczarki umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę i pieczarki doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem około pół godziny.

3Rozgrzać oliwę na patelni. Usmażyć kotlety z piersi kurczaka (obtaczając wcześniej w mące, jajku a następnie bułce tartej).

4Na usmażone kotlety nałożyć porcję pieczarek, posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 180 C. zapiekać w piekarniku przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionym sosem (np. czosnkowym).

Porcja dla:

4 osób