30 min.
40 min.
130 min.
Bardzo dobry pomysł na zimowy obiad.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- ½ kg pieczarek
- 1 cebula
- woda
- 4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1Kurczaka podzielić na 4 porcje. Delikatnie rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę
2Pieczarki umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę i pieczarki doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem około pół godziny.
3Rozgrzać oliwę na patelni. Usmażyć kotlety z piersi kurczaka (obtaczając wcześniej w mące, jajku a następnie bułce tartej).
4Na usmażone kotlety nałożyć porcję pieczarek, posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 180 C. zapiekać w piekarniku przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionym sosem (np. czosnkowym).
Porcja dla:
4 osób