Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Te sznycle cielęce lub wieprzowe najlepiej smakują jesienią, ze świeżymi grzybami, ale jeśli akurat nie ma sezonu na grzyby, można użyć pieczarek.To wspaniałe danie jest także zwane jako eskalopki, albo jägerschnitzel.

Składniki:

  • 3 łyżki mąki
  • 4 sznycle cielęce lub wieprzowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

1Mąkę wysypać na płaski talerz. Sznycle z jednej strony oprószyć porządnie solą i pieprzem. Kłaść doprawioną stroną na mąkę.

2Patelnię postawić na dużym ogniu. Smażyć mięso w gorącym oleju panierowaną stroną do dołu. Kiedy mięso będzie przyrumienione, odwrócić i smażyć na drugiej stronie. Cały proces nie powinien zająć więcej niż kilka minut na stronę. Odstawić.

3Zmniejszyć ogień pod patelnią i stopić w niej masło. Dodać cebulę i grzyby, doprawić solą i pieprzem i podsmażyć. Mieszać, aby przypalone kawałki mięsa odeszły od dna patelni.

4Dodać czosnek i podsmażać przez minutę.

5Dodać białe wino i bulion wołowy. Dobrze wymieszać. W razie konieczności dosolić do smaku. Polać sosem kotlety i podawać.

Porcja dla:

4 osób