05 min.
10 min.
15 min.
Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a mimo to danie smakuje znakomicie – niemal tak samo jak prawdziwa pizza. Słodycz przecieru pomidorowego passata i żółtej papryki cudownie kontrastuje z aromatem bułki z pełnej mąki, czyniąc z tej potrawy bardzo apetyczną przystawkę.
Składniki:
- 1 duża cukinia, pokrojona w cienki plasterki
- 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 2 duże, przekrojone na pół okrągłe bułki z pełnej mąki
- 120 ml przecieru passata z cebulą i czosnkiem
- garść świeżych liści oregano
- 200 g sera mozarella w plastrach
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Podgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Wyłożyć blachę folią aluminiową. Umieścić na niej plastry cukinii i paski papryki, skropić oliwą i razem wstrząsnąć. Opiekać około 5 minut, dopóki nie zaczną mięknąć.
2Na wierzchu warzyw położyć dolne połówki bułek, spodami w górę i lekko je opiec. Zdjąć bułki. Obrócić warzywa na drugą stronę i opiekać nadal, a następnie położyć na nich górne połowy bułek.
3Posmarować nie opiekane strony bułek passatą i pozostawić, żeby sos wsiąkł. Położyć na każdej najpierw kilka listków oregano, potem opieczone warzywa. Doprawić do smaku. Na warzywach rozłożyć plastry mozzarelli.
4Włożyć pizze do gorącego opiekacza. Pozostawić w nim 3-5 minut, dopóki ser nie stopi się i nie zacznie lekko brązowieć. Podawać pizze gorące.
Porcja dla:
4 osób