Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Przepis jest prosty i szybki do wykonania, a mimo to danie smakuje znakomicie – niemal tak samo jak prawdziwa pizza. Słodycz przecieru pomidorowego passata i żółtej papryki cudownie kontrastuje z aromatem bułki z pełnej mąki, czyniąc z tej potrawy bardzo apetyczną przystawkę.

Składniki:

  • 1 duża cukinia, pokrojona w cienki plasterki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 duże, przekrojone na pół okrągłe bułki z pełnej mąki
  • 120 ml przecieru passata z cebulą i czosnkiem
  • garść świeżych liści oregano
  • 200 g sera mozarella w plastrach
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Podgrzać opiekacz do najwyższej temperatury. Wyłożyć blachę folią aluminiową. Umieścić na niej plastry cukinii i paski papryki, skropić oliwą i razem wstrząsnąć. Opiekać około 5 minut, dopóki nie zaczną mięknąć.

2Na wierzchu warzyw położyć dolne połówki bułek, spodami w górę i lekko je opiec. Zdjąć bułki. Obrócić warzywa na drugą stronę i opiekać nadal, a następnie położyć na nich górne połowy bułek.

3Posmarować nie opiekane strony bułek passatą i pozostawić, żeby sos wsiąkł. Położyć na każdej najpierw kilka listków oregano, potem opieczone warzywa. Doprawić do smaku. Na warzywach rozłożyć plastry mozzarelli.

4Włożyć pizze do gorącego opiekacza. Pozostawić w nim 3-5 minut, dopóki ser nie stopi się i nie zacznie lekko brązowieć. Podawać pizze gorące.

Porcja dla:

4 osób