Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
Chleb kukurydziany to chleb ekspresowy (trochę jak chleb na sodzie). W jego skład wchodzi mąka pszenna i kukurydziana. Jest przepyszny sam, ale też pasuje doskonale do chilli con carne.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 100 g polenty (mąki kukurydzianej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1Tortownicę o średnicy ok. 18 cm wysmarować tłuszczem; piekarnik rozgrzać do 180 C.
2Zmiksować szybko wszystkie składniki (nie miksować zbyt długo) i przełożyć ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Pokroić na małe kwadraciki i podawać.
Porcja dla:
6 osób