Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

Chleb kukurydziany to chleb ekspresowy (trochę jak chleb na sodzie). W jego skład wchodzi mąka pszenna i kukurydziana. Jest przepyszny sam, ale też pasuje doskonale do chilli con carne.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g polenty (mąki kukurydzianej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

1Tortownicę o średnicy ok. 18 cm wysmarować tłuszczem; piekarnik rozgrzać do 180 C.

2Zmiksować szybko wszystkie składniki (nie miksować zbyt długo) i przełożyć ciasto do przygotowanej blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut. Pokroić na małe kwadraciki i podawać.

Porcja dla:

6 osób