25 min.
20 min.
285 min.
Tacos al pastor to sztandarowe danie kuchni meksykańskiej, z delikatnym mięsem wieprzowym i ananasem, marynowanymi w aromatycznym sosie chili.
Składniki:
- 1 ananas
- 1 pomidor
- 3 suszone papryki guajillo, bez nasion
- 2 suszone papryki ancho, bez nasion
- 2 papryczki chipotle w sosie adobo
- 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
- 2 ząbki czosnku, zgniecione przez praskę
- 125 ml soku pomarańczowego
- 4 łyżki octu 5%
- 3 goździki
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka soli (do smaku)
- 1 kg schabu, pokrojonego w cienkie plastry
Przygotowanie:
1Obrać ananasa i pokroić na plastry grubości 2 cm. Dwa z tych plastrów drobno posiekać. Odłożyć.
2Pomidora zgrillować lub upiec, aż się lekko przypali. Ostudzić, obrać i usunąć pestki.
3W małym rondelku zagotować wodę i dodać suszone papryki. Gotować ok. 5 minut, aż zmiękną, a następnie odcedzić.
4Do blendera wrzucić posiekanego ananasa, pomidora, miękkie suszone papryki, papryczki w sosie adobo, cebulę, czosnek, dodać dok pomarańczowy, ocet, goździki, kumin, oregano i sól. Zmiksować na gładką masę.
5Schab włożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia i polać marynatą z blendera. Pokryć go dobrze z każdej strony marynatą, przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).
6Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową i smażyć plasterki ananasa przez 10 minut, raz odwracając. Smażyć aż będzie miękki i porządnie przypieczony.
7Drugą patelnię grillową rozgrzać na średnim ogniu i ułożyć na niej mięso. Smażyć 4-5 minut, odwracając na drugą stronę w połowie tego czasu.
8Zdjąć mięso z patelni. Pokroić na małe kawałki w poprzek włókien. Posiekać zgrillowanego ananasa. Usunąć rdzeń.
9Ciepłe mięso i ananasa podawać w podgrzanych tortillach kukurydzianych z dodatkiem kolendry, cebuli, salsy z tomatillo i kawałkami limonki lub cytryny.
Porcja dla:
10 osób