Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
85 min.
Całkowity czas:
95 min.

Tazin z jagnięciny w nowej odsłonie – w towarzystwie pigwy. Dostałam ten przepis od znajomej z Maroko, więc na pewno jest autentyczny. Podawać z kaszą kuskus.

Składniki:

  • 750 g jagnięciny (udźca) pokrojonej w kostkę
  • 2 duże cebule starte na grubych oczkach
  • 60 g masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki szafranu w nitkach

Przygotowanie:

1Do dużego garnka o grubym dnie włożyć jagnięcinę, cebulę, masło, imbir, pieprz, szafran i laskę cynamonu. Przykryć garnek i dusić przez 10 minut. Nie pozwolić, by mięso się przysmażyło. Wlać wodę, doprowadzić do delikatnego wrzenia i dusić pod przykryciem przez 45 minut, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą do smaku.

2Pokroić owoce pigwy na osiem części, usunąć nasiona, ale nie obierać owoców ze skórki. Dodać do garnka wraz z miodem i cynamonem i dobrze wymieszać. W razie potrzeby dolać więcej wody – wszystko powinno przykryte płynem. Dusić jeszcze przez 30 minut. Wyjąć laskę cynamonu i podawać.

Porcja dla:

4 osób