Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
320 min.

Prosty przepis na pastę z oliwek. Nie zapomnijcie moczyć anchois przez 5 godzin. Kiedyś chciałem zrobić ją na szybko i nie moczyłem anchois…, ale niestety wyszła tak słona, że nie dało się jej zjeść!

Składniki:

  • 12 filetów anchois
  • 200 g czarnych oliwek bez pestek
  • 4 łyżki kaparów
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Moczyć anchois w zimnej wodzie przez 5 godzin. Wyjąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych.

2Do blendera włożyć anchois, czosnek, kapary, oliwki, oliwę i pieprz. Miksować w trybie pulsacyjnym, ale nie zmiksować zbyt drobno, tylko tak, żeby w paście były wyczuwalne kawałeczki oliwek.

Porcja dla:

4 osób