Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
320 min.
320 min.
Prosty przepis na pastę z oliwek. Nie zapomnijcie moczyć anchois przez 5 godzin. Kiedyś chciałem zrobić ją na szybko i nie moczyłem anchois…, ale niestety wyszła tak słona, że nie dało się jej zjeść!
Składniki:
- 12 filetów anchois
- 200 g czarnych oliwek bez pestek
- 4 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 ml oliwy z oliwek
- czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Moczyć anchois w zimnej wodzie przez 5 godzin. Wyjąć z wody i osuszyć na ręcznikach papierowych.
2Do blendera włożyć anchois, czosnek, kapary, oliwki, oliwę i pieprz. Miksować w trybie pulsacyjnym, ale nie zmiksować zbyt drobno, tylko tak, żeby w paście były wyczuwalne kawałeczki oliwek.
Porcja dla:
4 osób