60 min.
35 min.
95 min.
Szparagi ugotowane i polane tartą bułeczką smażoną na maśle są pyszne. Niektórzy wolą jeść je na zimno, z majonezem. Jeśli jednak komuś się znudzą, może przyrządzić z nich wspaniała tartę.
Składniki:
- 140 g mąki i trochę do posypania blatu
- 50 g zimnego masła i trochę do formy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Przygotowanie:
1Zagnieść w misce wszystkie składniki ciasta, aż powstanie gładka, jednolita masa. Wyjąć ją z miski i na posypanym mąką blacie wygniatać i uderzać energicznie przez 5 minut. Przykryć i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło.
2Umyć szparagi, oczyścić i przepołowić w poprzek. Gotować przez 1 minutę na parze połówki od strony korzenia. Dodać czubki i gotować razem jeszcze 2 minuty, potem wszystko wyjąć i ostudzić.
3Rozgrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto i wylepić nim formę. Posypać wylepione ciastem dno tartym serem pecorino. Rozłożyć na nim szparagi, szynkę parmeńską i groszek.
4Lekko ubić razem jajka i żółtka, posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować mleko, dolać rozbełtane jaja z żółtkami, wymieszać i wylać całość na przygotowaną tartę. Wstawić do piekarnika i piec 5 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25–30 minut.
Porcja dla:
1 osoby