Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tę pyszną tartę możemy zrobić od początku do końca sami, ale jeśli się nam bardzo śpieszy, możemy użyć gotowego ciasta do pizzy i mrożonych brokułów. Tarta podana z zieloną sałatą, jako ciepły posiłek w środku dnia, zaspokoi głód 5–6 osób.

Składniki:

  • 100 g chudego twarogu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 220 g mąki
  • 3 g suszonych drożdży
  • masło do nasmarowania formy

Przygotowanie:

1Wymieszać w dużej misce twaróg z jajkami, olejem i solą na jednolitą masę. Wymieszać mąkę z suszonymi drożdżami, dodać do masy i wymieszać. Zmiksować, żeby powstało ciasto o kleistej konsystencji. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

2Zagotować w garnku 250 ml wody. Gotować brokuły pod przykrywką na parze przez 8 minut. Wyjąć różyczki i odłożyć, natomiast łodygi zmiksować z dodatkiem gorącej wody, aż uzyskamy purée.

3Umyć brokuły i podzielić na różyczki. Łodygi pokroić na kawałki.

4Pokroić łososia w paski. Umyć, osuszyć i posiekać koperek. Dobrze wymieszać śmietanę z jajkami i mąką ziemniaczaną, dodać koperek i wymieszać z purée z brokułów. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, chrzanem i sokiem cytrynowym.

5Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować formę masłem. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Wylepić formę ciastem. Ułożyć na cieście kawałki brokułów i pokrojone na paski mięso łososia. Zalać sosem.

6Piec przez 35–40 minut, aż sos z wierzchu będzie rumiany.

Porcja dla:

12 osób