20 min.
70 min.
210 min.
Ta wegetariańska tarta z pomidorami i bazylią to jedno z moich standardowych dań i często robię ją na obiad. Smakuje cudownie w akompaniamencie sałaty i świeżego chleba. Można ją odgrzać na drugi dzień i podać choćby na śniadanie.
Składniki:
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- Mąka do posypania stolnicy
- 4-6 pomidorów
Przygotowanie:
1Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.
2Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.
3Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.
4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
5W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.
6w dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.
7Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.
8Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.
9Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.
Porcja dla:
6 osób