Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
70 min.
Całkowity czas:
210 min.

Ta wegetariańska tarta z pomidorami i bazylią to jedno z moich standardowych dań i często robię ją na obiad. Smakuje cudownie w akompaniamencie sałaty i świeżego chleba. Można ją odgrzać na drugi dzień i podać choćby na śniadanie.

Składniki:

  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Mąka do posypania stolnicy
  • 4-6 pomidorów

Przygotowanie:

1Masło pokroić na małe kawałeczki. W dużej misce wyrobić mąkę z masłem, solą, 1 jajkiem i 2 łyżkami wody, aby powstało ciasto.

2Owinąć w folię spożywczą lub włożyć do plastikowego pojemniczka z pokrywką i wstawić do lodówki na 2 godziny.

3Rozgrzać piekarnik do 200 C. Tortownicę wysmarować masłem. Na powierzchni posypanej niewielką ilością mąki rozwałkować ciasto i wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach.

4Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.

5W międzyczasie umyć i osuszyć pomidory, usunąć zgrubiałe części i pokroić miąższ w grube plastry.

6w dużej misce drewnianą łyżką wymieszać pozostałe jajka z serkiem śmietankowym, śmietaną i serem żółtym. Doprawić solą i pieprzem.

7Bazylię opłukać pod zimną wodą, strząsnąć nadmiar wody, poodrywać listki i pokroić je w cienkie paseczki. Zostawić kilka listków w całości do udekorowania tarty, a resztę wymieszać z masą serową.

8Na upieczonym spodzie ułożyć część plasterków pomidora i polać je połową masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę z plasterków pomidora i polać pozostałą masą serową. Na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę pomidora.

9Piec w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać resztą bazylii. Podawać na ciepło.

Porcja dla:

6 osób