20 min.
140 min.
Wspaniała przekąska bez gotowania, idealna na letnie przyjęcia. Wygląda imponująco, ale bardzo łatwo się ją przygotowuje. Trzeba użyć świeżych owoców morza najwyższej jakości i świeżych ziół – a zachwyci wszystkich!
Składniki:
- 250 g ugotowanej soczewicy
- 9 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 g posiekanego szczypiorku
- 50 g posiekanej świeżej mięty
- 50 g posiekanej świeżej bazylii
- 50 g posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
1Soczewicę wsypać do miski, dodać 4 łyżki oliwy i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
2Zioła i szalotki posiekać. Podzielić je na dwie równe części, a jedną część wymieszać z soczewicą. Dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
3Tuńczyka pokroić w kostkę. Przegrzebki wraz ikrą dobrze posiekać. Wymieszać przegrzebki z tuńczykiem.
4Do tuńczyka z przegrzebkami dodać pozostałą część ziół i szalotki. Dodać 4-5 łyżek oliwy, sok z cytryny i limonki, sól i pieprz. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
5Przygotować porcje tatara używając do tego celu okrągłej wykrawaczki do ciastek: nałożyć do niej warstwę soczewicy, następnie warstwę tuńczyka wymieszaną ze 100 ml creme fraiche. Podnieść wykrawaczkę i voila: mamy dwie ładne warstwy tatara.
6Oprószyć niewielką szczyptą soli.
7Podawać na liściach sałaty lub na szpinaku (smażonym przez 3 minuty w patelni z odrobiną oliwy, soku z cytryny, szczyptą gałki, soli i pieprzu).
Porcja dla:
4 osób