Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
16 min.
Całkowity czas:
51 min.

Biryani to aromatyczne danie z kuchni indyjskiej, bazujące na ryżu i przyprawach. Tutaj gotujemy je w szybkowarze w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

  • 375 g długoziarnistego, białego ryżu
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • 2 liście laurowe, przedarte na pół
  • 2 ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy

Przygotowanie:

1Wsypać ryż do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą tak, aby ryż znajdował się kilka cm pod jej powierzchnią. Moczyć ryż przez 20 minut, a następnie odcedzić.

2Rozgrzać olej w szybkowarze ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, nasiona kminu i liście laurowe; smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie (ok. 5 minut).

3Dodać ziemniaki i marchewkę i smażyć ok. 5 minut, aż się lekko zrumienią. Dodać kurkumę, chili i kolendrę – smażyć ok. 1 minutę aż zaczną wydzielać silny aromat.

4Powoli, stale mieszając, dodawać odcedzony ryż. Mieszać, aby równomiernie pokrył się olejem. Wlać 600 ml wody, dodać groszek, sól, masło i garam masalę. Zamknąć szybkowar i postępując zgodnie z instrukcjami producenta gotować, aż w szybkowarze wytworzy się duże ciśnienie. Gotować przez 5 minut, a następnie zdjąć z ognia.

5Zgodnie z instrukcją urządzenia naturalnie obniżyć ciśnienie w szybkowarze. Zdjąć pokrywkę i spulchnić ryż widelcem.

Porcja dla:

6 osób