15 min.
16 min.
51 min.
Biryani to aromatyczne danie z kuchni indyjskiej, bazujące na ryżu i przyprawach. Tutaj gotujemy je w szybkowarze w wersji wegetariańskiej.
Składniki:
- 375 g długoziarnistego, białego ryżu
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 0,5 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- 2 liście laurowe, przedarte na pół
- 2 ziemniaki, pokrojone w ćwiartki
- 2 marchewki, pokrojone w ćwiartki
- 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
Przygotowanie:
1Wsypać ryż do dużej miski lub garnka i zalać zimną wodą tak, aby ryż znajdował się kilka cm pod jej powierzchnią. Moczyć ryż przez 20 minut, a następnie odcedzić.
2Rozgrzać olej w szybkowarze ustawionym na średnim ogniu. Dodać cebulę, nasiona kminu i liście laurowe; smażyć, mieszając, aż cebula zmięknie (ok. 5 minut).
3Dodać ziemniaki i marchewkę i smażyć ok. 5 minut, aż się lekko zrumienią. Dodać kurkumę, chili i kolendrę – smażyć ok. 1 minutę aż zaczną wydzielać silny aromat.
4Powoli, stale mieszając, dodawać odcedzony ryż. Mieszać, aby równomiernie pokrył się olejem. Wlać 600 ml wody, dodać groszek, sól, masło i garam masalę. Zamknąć szybkowar i postępując zgodnie z instrukcjami producenta gotować, aż w szybkowarze wytworzy się duże ciśnienie. Gotować przez 5 minut, a następnie zdjąć z ognia.
5Zgodnie z instrukcją urządzenia naturalnie obniżyć ciśnienie w szybkowarze. Zdjąć pokrywkę i spulchnić ryż widelcem.
Porcja dla:
6 osób