Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Lubię szybkie potrawy, które nie wymagają wysiłku, a zostawiają przyjemne wspomnienie smaku. Oto jedna z nich! Filet z tilapii smażone na patelni i podawane z delikatnym sosem.
Składniki:
- 500 g filetów z tilapii
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka śmietany tortowej 36%
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 słoiczek (150 g) kaparów
Przygotowanie:
1Filety przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez 3 minuty z każdej strony.
3W międzyczasie na oddzielnej patelni zagotować śmietanę. Doprawić solą i gałką. Dodać kapary, a następnie ostrożnie dodać rybę. Gotować przez około 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje.
Porcja dla:
4 osób