Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Lubię szybkie potrawy, które nie wymagają wysiłku, a zostawiają przyjemne wspomnienie smaku. Oto jedna z nich! Filet z tilapii smażone na patelni i podawane z delikatnym sosem.

Składniki:

  • 500 g filetów z tilapii
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka śmietany tortowej 36%
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 słoiczek (150 g) kaparów

Przygotowanie:

1Filety przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.

2Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć rybę przez 3 minuty z każdej strony.

3W międzyczasie na oddzielnej patelni zagotować śmietanę. Doprawić solą i gałką. Dodać kapary, a następnie ostrożnie dodać rybę. Gotować przez około 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje.

Porcja dla:

4 osób