Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciekawy sposób na kulinarne zaskoczenie znajomych. Kolorowy, smaczny, sycący i bardzo czosnkowy 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki indyczej (dzień wcześniej zamrożonej)
  • cebula, posiekana
  • 0,5 l mleka
  • 3 jaja
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz, cukier
  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duża śmietana 12%
  • 1 duży jogurt naturalny

Przygotowanie:

1Naleśniki: Wątróbkę umyć przed zamrożeniem.

2Na drugi dzień, na 2 godziny przed rozpoczęciem wyciągnąć wątróbkę z zamrażalnika i włożyć do wody. Gdy będzie na pół zmrożona, pokroić w mniejsze kawałki.

3Posiekaną cebulę zeszklić na patelni i zmielić w maszynce wraz z wątróbką.

4Z mleka, mąki, jaj i masy wątróbkowej zrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle mąki aby ciasto miało konsystencję śmietany.

5Usmażyć 10-15 naleśników i odstawić do ostygnięcia.

6Sos: Zrobić sos: wycisnąć czosnek, utrzeć go z musztardą, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Dodać majonez, śmietanę i jogurt naturalny. Sos powinien być bardziej słony niż słodki i bardziej gęsty – można wykorzystać gęstą śmietanę zamiast większej ilości majonezu.

7Złożenie tortu: Przełożyć naleśniki dużą ilością sosu czosnkowego, naciskając bardziej na środek naleśnika, by krawędzie nie opadały.

8Ostatnią warstwę oblać resztką sosu, krawędzie wygładzić i odstawić na kilka minut.

9Papryki pokroić w kosteczkę i ozdobić cały tort wedle uznania, obsypać również boki.

10Odstawić na jakieś 3 h przed podaniem, by naleśniki nasiąknęły sosem – będzie się łatwiej kroiło.

Porcja dla:

6 osób