40 min.
20 min.
60 min.
Ciekawy sposób na kulinarne zaskoczenie znajomych. Kolorowy, smaczny, sycący i bardzo czosnkowy 🙂
Składniki:
- 0,5 kg wątróbki indyczej (dzień wcześniej zamrożonej)
- cebula, posiekana
- 0,5 l mleka
- 3 jaja
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz
- 8-10 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz, cukier
- 5 łyżek majonezu
- 1 duża śmietana 12%
- 1 duży jogurt naturalny
Przygotowanie:
1Naleśniki: Wątróbkę umyć przed zamrożeniem.
2Na drugi dzień, na 2 godziny przed rozpoczęciem wyciągnąć wątróbkę z zamrażalnika i włożyć do wody. Gdy będzie na pół zmrożona, pokroić w mniejsze kawałki.
3Posiekaną cebulę zeszklić na patelni i zmielić w maszynce wraz z wątróbką.
4Z mleka, mąki, jaj i masy wątróbkowej zrobić ciasto naleśnikowe. Doprawić solą i pieprzem. Dodać tyle mąki aby ciasto miało konsystencję śmietany.
5Usmażyć 10-15 naleśników i odstawić do ostygnięcia.
6Sos: Zrobić sos: wycisnąć czosnek, utrzeć go z musztardą, solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Dodać majonez, śmietanę i jogurt naturalny. Sos powinien być bardziej słony niż słodki i bardziej gęsty – można wykorzystać gęstą śmietanę zamiast większej ilości majonezu.
7Złożenie tortu: Przełożyć naleśniki dużą ilością sosu czosnkowego, naciskając bardziej na środek naleśnika, by krawędzie nie opadały.
8Ostatnią warstwę oblać resztką sosu, krawędzie wygładzić i odstawić na kilka minut.
9Papryki pokroić w kosteczkę i ozdobić cały tort wedle uznania, obsypać również boki.
10Odstawić na jakieś 3 h przed podaniem, by naleśniki nasiąknęły sosem – będzie się łatwiej kroiło.
Porcja dla:
6 osób