Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
115 min.

Kukurydziana tortilla z polędwicą wieprzową, czyli lekka i zdrowa przekąska z chudym mięsem i dużą ilością świeżych warzyw. Pomijając konieczność krótkiego i intensywnego usmażenia mięsa, które najpierw marynujemy w oliwie i przyprawach, tym razem użyjemy jedynie nieprzetworzonych termicznie, świeżych warzyw. Między innymi dlatego to raczej lekka przekąska, którą możemy zjeść np. na kolację. Chociaż wiele zależy też od ilości, bo jeśli spożyjemy jej więcej, może z powodzeniem być naszym obiadem.

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Przygotowanie:

1W niedużej misce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: oregano, mielonego kminku, soli oraz ostrej papryki.

2Polędwicę kroimy w długie, ale cienkie (ok. 1,5 cm) paski, dokładnie obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w niej na co najmniej 1 godzinę w lodówce.

3Pomidora kroimy w niezbyt grube paski – pozostawiając skórkę, ale usuwając nadmiar łyka. Cebulę obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Kolendrę grubo siekamy. Tak przygotowany pomidor i cebulę oraz kukurydzę i kolendrę mieszamy w misce, dodając również 2 łyżki soku z limonki.

4Na dość silnym ogniu rozgrzewamy na sucho patelnię. Kładziemy na niej paski zamarynowanej polędwicy i smażymy przez 3-4 minuty, w międzyczasie odwracając na drugą stronę.

5Na plackach tortilli rozkładamy po liściu sałaty, wymieszane warzywa i paski polędwicy. Ciasno zwijamy – gotowe.

Porcja dla:

8 osób