Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Tortilla, najbardziej znana przekąska hiszpańska, jest przyrządzana z jajek, cebuli i ziemniaków. Przygotowuje się ją jak zwykły omlet i podaje na ciepło lub zimno, pokrojoną na trójkątne kawałki. Można ją również wzbogacić, dodając wiele innych składników.

Składniki:

  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 cukinia (ok. 150 g), pokrojona w kostkę
  • 2 plastry chudego bekonu, drobno pokrojonego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
  • pieprz

Przygotowanie:

1Wrzucić pokrojone ziemniaki do garnka z wrzącą wodą i zagotować. Odrobinę zmniejszyć ogień, gotować 3 minuty, starannie odcedzić.

2Rozgrzać oliwę na teflonowej patelni o grubym dnie i średnicy około 25 cm. Wrzucić ziemniaki, cebulę, cukinię oraz bekon i smażyć na średnim ogniu około 10 minut, od czasu do czasu przewracać na drugą stronę i mieszać, aż ziemniaki będą miękkie i złotawe.

3Mocno rozgrzać grill. Ubić jajka w misce z łyżką zimnej wody, a następnie dodać pietruszkę i doprawić pieprzem. Polać warzywa na patelni masą jajeczną i smażyć 3–4 minuty, aż jajka zetną się od spodu. Co jakiś czas podważać boki tortilli, aby jajko, które jeszcze się nie ścięło, spływało na patelnię.

4Gdy na wierzchu tortilli pozostanie już tylko odrobina nieusmażonego jajka, umieścić patelnię na rozgrzanym grillu na około 2 minuty, aż wierzch się zetnie. Zsunąć tortillę z patelni na talerz albo deskę i zostawić do ostygnięcia na 2–3 minuty. Pokroić na małe, najlepiej trójkątne, kawałki. Serwować na ciepło lub całkowicie ostudzić przed pokrojeniem i podaniem.

Porcja dla:

8 osób