Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tego dania trzeba spróbować, bo jest naprawdę smakowite. Pyszne nadzienie przyrządza się błyskawicznie. Jako dodatek polecamy sałatkę z delikatnej cukinii i ogórka w pikantnym sosie z chili i limonki.

Składniki:

  • 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 150 g miękkiego sera z czosnkiem i ziołami
  • 250 g mieszanki owoców morza (np. małże, krewetki i kalmary)
  • 4 duże pszenne tortille
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g dojrzałego sera cheddar, startego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć do miski cebulę dymkę i pomidory. Dodać ser, wymieszać. Doprawić pieprzem. Wrzucić owoce morza i wymieszać delikatnie.

2Nadzienie nałożyć na tortille. Zwinąć ciasno i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy. Posypać serem i luźno przykryć folią aluminiową. Piec przez 20 minut, aż tortille mocno się rozgrzeją. Odkryć na ostatnie 5 minut pieczenia, by lekko przyrumienić ser.

3Przyrządzić sałatkę Wymieszać w misce cukinię z ogórkiem i rukolą. Ułożyć na 4 dużych talerzach. Otrzeć skórkę z limonki i posypać nią porcje sałatki. Skropić odrobiną oliwy z chili. Przekroić limonkę na 8 cząstek i ułożyć po dwie na każdym talerzu.

4Przekroić tortille na pół i ułożyć je na sałatce. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób