20 min.
30 min.
50 min.
Tego dania trzeba spróbować, bo jest naprawdę smakowite. Pyszne nadzienie przyrządza się błyskawicznie. Jako dodatek polecamy sałatkę z delikatnej cukinii i ogórka w pikantnym sosie z chili i limonki.
Składniki:
- 4 cebulki dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- 150 g miękkiego sera z czosnkiem i ziołami
- 250 g mieszanki owoców morza (np. małże, krewetki i kalmary)
- 4 duże pszenne tortille
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g dojrzałego sera cheddar, startego
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Włożyć do miski cebulę dymkę i pomidory. Dodać ser, wymieszać. Doprawić pieprzem. Wrzucić owoce morza i wymieszać delikatnie.
2Nadzienie nałożyć na tortille. Zwinąć ciasno i ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy. Posypać serem i luźno przykryć folią aluminiową. Piec przez 20 minut, aż tortille mocno się rozgrzeją. Odkryć na ostatnie 5 minut pieczenia, by lekko przyrumienić ser.
3Przyrządzić sałatkę Wymieszać w misce cukinię z ogórkiem i rukolą. Ułożyć na 4 dużych talerzach. Otrzeć skórkę z limonki i posypać nią porcje sałatki. Skropić odrobiną oliwy z chili. Przekroić limonkę na 8 cząstek i ułożyć po dwie na każdym talerzu.
4Przekroić tortille na pół i ułożyć je na sałatce. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób