Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Kromki pieczywa smażone w jajku noszą nazwę tostów francuskich. Podane ze smażonymi bananami, z pewnością staną się przysmakiem całej rodziny. Banany można zastąpić innymi owocami, na przykład truskawkami lub gruszkami, a pieczywo tostowe kromkami bułki.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 łyżki chudego mleka
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 8 kromek razowego pieczywa tostowego
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 2 duże banany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać opiekacz. W głębokim talerzu roztrzepać jajka z mlekiem, miodem i cynamonem.

2Rozgrzać patelnię teflonową i posmarować odrobiną oleju. Zanurzyć szybko każdą kromkę chleba w jajku i włożyć na patelnię. Smażyć po 1-2 minuty z obu stron, aż pieczywo przyrumieni się. Po usmażeniu przełożyć chleb do blachy do zapiekania.

3Obrać banany i pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Ułożyć grubymi warstwami na kromkach chleba. Wymieszać cukier z cynamonem i posypać banany. Wstawić do opiekacza, żeby cukier się rozpuścił i powstał lukier.

4Posypać listki mięty cukrem pudrem i udekorować nimi deser. Podawać od razu.

Porcja dla:

4 osób