10 min.
15 min.
25 min.
Ta potrawa jest świetnym daniem śniadaniowym. Trójkątne kawałki pieczywa tostowego moczy się w jajku roztrzepanym ze świeżymi ziołami i smaży, aż zrobią się chrupkie i pięknie się przyrumienią. Najlepiej podawać tosty z opieczonymi dużymi pieczarkami oraz chudym bekonem.
Składniki:
- 4 duże jajka
- 4 łyżki chudego mleka
- 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
- ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub szczypta suszonego
- szczypta słodkiej papryki
Przygotowanie:
1Roztrzepać jajka z mlekiem, większością natki pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem i papryką w głębokim talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
2Rozgrzać dość mocno opiekacz. Odkroić z grzybów nóżki. Nasmarować lekko spody kapeluszy łyżką oleju. Ułożyć na ruszcie spodami do góry, a obok plasterki bekonu. Opiekać grzyby 6–7 minut, a bekon około 10 minut, przewracając go na drugą stronę po 5 minutach. Kiedy grzyby i bekon będą gotowe, wyjąć je z opiekacza i odłożyć w cieple.
3Pokroić każdą kromkę pieczywa tostowego na 4 trójkąty. Rozgrzać dużą patelnię teflonową na średnim ogniu i wlać łyżkę pozostałego oleju. Zanurzyć około ¼ trójkątów z pieczywa w jajku i wrzucić na patelnię. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce na czas smażenia reszty pieczywa. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę oleju.
4Ułożyć po 5 francuskich grzanek na każdym talerzu. Pokroić pieczarki na grube plastry i ułożyć na talerzach wraz z bekonem. Posypać resztą natki pietruszki.
Porcja dla:
4 osób