Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Ta potrawa jest świetnym daniem śniadaniowym. Trójkątne kawałki pieczywa tostowego moczy się w jajku roztrzepanym ze świeżymi ziołami i smaży, aż zrobią się chrupkie i pięknie się przyrumienią. Najlepiej podawać tosty z opieczonymi dużymi pieczarkami oraz chudym bekonem.

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki chudego mleka
  • 1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżka świeżego szczypiorku, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub szczypta suszonego
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

1Roztrzepać jajka z mlekiem, większością natki pietruszki, szczypiorkiem, tymiankiem i papryką w głębokim talerzu. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić.

2Rozgrzać dość mocno opiekacz. Odkroić z grzybów nóżki. Nasmarować lekko spody kapeluszy łyżką oleju. Ułożyć na ruszcie spodami do góry, a obok plasterki bekonu. Opiekać grzyby 6–7 minut, a bekon około 10 minut, przewracając go na drugą stronę po 5 minutach. Kiedy grzyby i bekon będą gotowe, wyjąć je z opiekacza i odłożyć w cieple.

3Pokroić każdą kromkę pieczywa tostowego na 4 trójkąty. Rozgrzać dużą patelnię teflonową na średnim ogniu i wlać łyżkę pozostałego oleju. Zanurzyć około ¼ trójkątów z pieczywa w jajku i wrzucić na patelnię. Smażyć 1–2 minuty, aż przyrumienią się z obu stron. Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce na czas smażenia reszty pieczywa. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę oleju.

4Ułożyć po 5 francuskich grzanek na każdym talerzu. Pokroić pieczarki na grube plastry i ułożyć na talerzach wraz z bekonem. Posypać resztą natki pietruszki.

Porcja dla:

4 osób