15 min.
120 min.
135 min.
Przepis na tradycyjną pieczoną karkówkę z czosnkiem i ziołami – kminkiem, majerankiem i jałowcem. Najlepiej żeby leżała w ziołach jak najdłużej, wtedy dobrze przejdzie ich aromatem.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
Przygotowanie:
1Ziarna jałowca i ziela angielskiego rozgnieść nożem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami i zgniecionymi ziarnami, solą (ok. 2 łyżeczki) i pieprzem i dodać tyle oleju, żeby powstała pasta.
2Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na dość dużym kawałku folii aluminiowej. Powstałą pastą dobrze natrzeć mięso, owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia, w którym będzie pieczona. Odstawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej na 12 godzin w lodówce.
3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec mięso przez ok. 1,5 – 2 godzin. Sprawdzić nożem czy mięso jest miękkie.
Porcja dla:
8 osób