Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
135 min.

Przepis na tradycyjną pieczoną karkówkę z czosnkiem i ziołami – kminkiem, majerankiem i jałowcem. Najlepiej żeby leżała w ziołach jak najdłużej, wtedy dobrze przejdzie ich aromatem.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie:

1Ziarna jałowca i ziela angielskiego rozgnieść nożem. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z ziołami i zgniecionymi ziarnami, solą (ok. 2 łyżeczki) i pieprzem i dodać tyle oleju, żeby powstała pasta.

2Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na dość dużym kawałku folii aluminiowej. Powstałą pastą dobrze natrzeć mięso, owinąć folią aluminiową i wstawić do naczynia, w którym będzie pieczona. Odstawić na co najmniej 4 godziny, najlepiej na 12 godzin w lodówce.

3Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Piec mięso przez ok. 1,5 – 2 godzin. Sprawdzić nożem czy mięso jest miękkie.

Porcja dla:

8 osób