20 min.
110 min.
130 min.
To francuska potrawka z kurczaka, do której tradycyjnie dodawało się wątróbkę i krew z koguta. W tej wersji zamiast tego dodaję passatę, która sprawia, że sos jest przepyszny, a danie lżej strawne. Zamiast koguta są tu nogi z kurczaka, bo tak jest prościej!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 6 nóg z kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 szalotka, posiekana
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
- 40 ml koniaku lub brandy
- 500 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
1W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka przez 5-10 minut, aż się zrumieni. Dodać cebulę, szalotkę, marchewkę i czosnek, oprószyć mąką i skrobią kukurydzianą. Dobrze wymieszać, a następnie wlać koniak. Postawić na dużym ogniu i podpalić potrawę.
2Kiedy ogień zgaśnie, dodać czerwone wino, passatę, tymianek, pietruszkę, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę.
3W tym czasie zrumienić boczek na suchej patelni – smażyć przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na papierowym ręczniku. Po godzinie duszenia kurczaka dodać do niego boczek i pieczarki. Gotować jeszcze przez 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku i wyjąć liść laurowy.
Porcja dla:
6 osób