Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
110 min.
Całkowity czas:
130 min.

To francuska potrawka z kurczaka, do której tradycyjnie dodawało się wątróbkę i krew z koguta. W tej wersji zamiast tego dodaję passatę, która sprawia, że sos jest przepyszny, a danie lżej strawne. Zamiast koguta są tu nogi z kurczaka, bo tak jest prościej!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 nóg z kurczaka
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 szalotka, posiekana
  • 2 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (lub mąki kukurydzianej)
  • 40 ml koniaku lub brandy
  • 500 ml czerwonego wina

Przygotowanie:

1W żeliwnym garnku rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka przez 5-10 minut, aż się zrumieni. Dodać cebulę, szalotkę, marchewkę i czosnek, oprószyć mąką i skrobią kukurydzianą. Dobrze wymieszać, a następnie wlać koniak. Postawić na dużym ogniu i podpalić potrawę.

2Kiedy ogień zgaśnie, dodać czerwone wino, passatę, tymianek, pietruszkę, liść laurowy, sól i pieprz. Przykryć i dusić na małym ogniu przez godzinę.

3W tym czasie zrumienić boczek na suchej patelni – smażyć przez ok. 10 minut. Odcedzić i odstawić na papierowym ręczniku. Po godzinie duszenia kurczaka dodać do niego boczek i pieczarki. Gotować jeszcze przez 30 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Przed podaniem doprawić jeszcze do smaku i wyjąć liść laurowy.

Porcja dla:

6 osób