Tradycyjny coq au vin

Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
1650 min.

Coq au vin, czyli kurczak w winie, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Nic dziwnego, bo jest to danie proste, a wspaniale rozgrzewa w zimowe popołudnia. Podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub z frytkami domowej roboty.

Składniki:

  • 3 kg kurczaka pokrojonego na kawałki
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 butelka czerwonego wina (burgundzkiego)
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • 25 g posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Dzień wcześniej wymieszać kurczaka z cebulą, marchewką, czerwonym winem, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Marynować przez 24 godziny.

2Przecedzić marynatę przez sito, zachować wszystkie składniki.

3W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać koniak i gotować, aż sos się zredukuje.

4Dodać wszystkie warzywa z marynaty, a następnie samą marynatę, bulion drobiowy, boczek i pieczarki. Gotować na małym ogniu przez 2,5 – 3 godziny.

Porcja dla:

6 osób