30 min.
180 min.
1650 min.
Coq au vin, czyli kurczak w winie, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Nic dziwnego, bo jest to danie proste, a wspaniale rozgrzewa w zimowe popołudnia. Podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub z frytkami domowej roboty.
Składniki:
- 3 kg kurczaka pokrojonego na kawałki
- 2 cebule, posiekane
- 4 marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 butelka czerwonego wina (burgundzkiego)
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- 25 g posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Dzień wcześniej wymieszać kurczaka z cebulą, marchewką, czerwonym winem, czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem. Marynować przez 24 godziny.
2Przecedzić marynatę przez sito, zachować wszystkie składniki.
3W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na średnim ogniu, aż się przyrumieni. Dodać koniak i gotować, aż sos się zredukuje.
4Dodać wszystkie warzywa z marynaty, a następnie samą marynatę, bulion drobiowy, boczek i pieczarki. Gotować na małym ogniu przez 2,5 – 3 godziny.
Porcja dla:
6 osób