Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Uwielbiam niektóre dania rybne w azjatyckim stylu, z dodatkiem owoców, które sprawiają, że potrawa jest nieporównywalnie bardziej aromatyczna i soczysta.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g steku z tuńczyka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 grejpfruta
- 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
- 2 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
1Na patelni rozgrzać oliwę. Tuńczyka pokroić wzdłuż na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumieni. Przełożyć na talerz.
2Na patelni smażyć czosnek przez 1 minutę. Dodać miód i majeranek, wymieszać.
3Grejpfruta posiekać (usunąć białe błonki) i dodać na patelnię. Dodać imbir, sos sojowy i rybę, przykryć i dusić przez 1-2 minuty.
Porcja dla:
4 osób