Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Uwielbiam niektóre dania rybne w azjatyckim stylu, z dodatkiem owoców, które sprawiają, że potrawa jest nieporównywalnie bardziej aromatyczna i soczysta.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g steku z tuńczyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 grejpfruta
  • 1 łyżka imbiru, pokrojonego w cienkie słupki
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

1Na patelni rozgrzać oliwę. Tuńczyka pokroić wzdłuż na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając, aż się zrumieni. Przełożyć na talerz.

2Na patelni smażyć czosnek przez 1 minutę. Dodać miód i majeranek, wymieszać.

3Grejpfruta posiekać (usunąć białe błonki) i dodać na patelnię. Dodać imbir, sos sojowy i rybę, przykryć i dusić przez 1-2 minuty.

Porcja dla:

4 osób