Czas przygotowania:
25 min.
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
50 min.
50 min.
Tuńczyk w pysznym sosie, posypany żółtym serem i zapieczony. To danie przypomina mi dzieciństwo… mama często je robiła, kiedy nie miała czasu gotować – jest smaczne i bardzo proste. Teraz cieszę się, że moim dzieciom też smakuje!
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 3 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę (wcześniej usunąć pestki)
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka keczupu
Przygotowanie:
1Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę na średnim ogniu na rumiano.
2Dodać paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.
3Wmieszać tuńczyka, chili i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 10 minut.
4Napełnić farszem 4 kokilki i posypać startym serem żółtym.
5Włączyć piekarnik na funkcję grill (na bardzo wysoką temperaturę) i grillować tuńczyka przez 15 minut.
Porcja dla:
6 osób