Czas przygotowania:
25 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
50 min.

Tuńczyk w pysznym sosie, posypany żółtym serem i zapieczony. To danie przypomina mi dzieciństwo… mama często je robiła, kiedy nie miała czasu gotować – jest smaczne i bardzo proste. Teraz cieszę się, że moim dzieciom też smakuje!

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 3 duże pomidory, obrane i pokrojone w kostkę (wcześniej usunąć pestki)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka keczupu

Przygotowanie:

1Na patelnię wlać oliwę, podsmażyć cebulę na średnim ogniu na rumiano.

2Dodać paprykę, pomidory, koncentrat pomidorowy i keczup i smażyć przez 5 minut na średnim ogniu.

3Wmieszać tuńczyka, chili i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze przez 10 minut.

4Napełnić farszem 4 kokilki i posypać startym serem żółtym.

5Włączyć piekarnik na funkcję grill (na bardzo wysoką temperaturę) i grillować tuńczyka przez 15 minut.

Porcja dla:

6 osób